renskrivet 2020 09 08
uppdat 2020 09 09 – avpersonifierad inför nätpubl. 2020 09 16
6 inbjudna, 5 deltagare enl. skypedok men endast 3 som hörs. (Försökte ändra inställningar men jag hittade inte på de som ev. bara kunde lyssna.)
J-E, N. och M. syntes eller hördes, J. B kommer inte ut på nätet, M., U., K. och A. kanske lyssnade utan att kunna komma in …
- uppdaterar om läget när det gäller teckningsträffarna i höst
- Att May L. på Fornby folkhögskola mejlat att de inte tar emot för externa verksamheter i höst.
- och att A. Lögdqvist på museet, i sitt mejl tyckte det var en bra idé att ställa in.
- May L. hjälper gärna till med modellteckningen och Anna L. från Dalarnas museum föreslår att vi träffas och planerar för nästa säsong – lite längre fram i tiden..
- Att jag skickade ut info 28 augusti 2020 till alla tecknare om att höstens kroki är inställd (se nedan) – eftersom vi annars skulle haft premiärträff lördagen 29 augusti. Dvs. jag fick föregripa gruppens beslut – men eftersom vi inte har någon lokal att vara i så var det beslutet kanske givet.
- ev. andra möjligheter att teckna/måla modell,(krokicafé, eller andra mindre fasta grupper som träffas?? ”Vår nye Zornadepts” krokiträffar och CroquisCafé online?
- N. föreslog att man kan teckna av skulpturer (på museer och ute på stán) Även målningar och teckningar. Det finns mycket att lära av det också.
- N tog också upp idén om att göra en slags tävling, eller i alla fall en deadline med inlämning och visning av teckningar av skulpturer (jämförde med en tävling bland arkitekter. Vi kom in på frågan om jury, men det kan bli knepigt – återkommer till det i inlägget ”Synen på vad kunskap är inom konsten och konsthistorien”.)
- Jag nämnde återigen onlinemöjligheten att teckna på croquis café. J-E nämnde att han tappat bort länken dit. (Återkommer till var man kan hitta den under punkten om sajten.)
- J-E föreslog att vi kan komma överens att teckna på Croquis café en speciell tid. Att alla loggar in och tecknar samtidigt och sedan har eftersnack och lägger upp sina bilder på nätet – de som vill förstås.
– Marica gör ett utskick till tecknarna om det.
- förberedelser för att återuppta kroki- och modellteckning- måleri (lokal, modeller, affischering) Kompletteringsträffar till museets kroki- och modellteckning?
- Vi pratade om lokal
- att vi kan vara på museet fortsättningsvis, verkar rätt säkert.
- För måleri- och tecknar- dagar, en mer oöm och permanent lokal där vi kan ha utrustning:
- Dela upp göra en organisation av den del som ordnar lokal:
- Marica nämnde: En variant där intresserade tecknare organiserar sig: Modellteckning AB, Stiftelsen för kroki och modellmåleri och teckning, skulptur, idella föreningen för modelltecknarna, o.s.v. … v
- N. tog snabbt upp att höra om något bildningsförbund skulle vilja hålla i det. Vi kom in på hur det hade gått med kontakten med SV genom Anna. (N. var inte med på det mötet)
Jag berättade att de ville ha mejl och sms-listan och den kan jag ju inte lämna ut – det vore att bryta ett förtroende och idag skulle det vara rentav straffbart (GDPR).
Men, och det kom jag ju på långt senare, jag kan ju göra ett utskick via vår lista till SV:s kurs. Då kan SV göra en egen lista från de som kommer dit. (Under mötet då var det aktuellt att kunna anordna kurser för tecknarna om hur man lägger upp sina tecknade bilder online. Det var inte fråga om att ha modellteckningen där.)
- Dela upp göra en organisation av den del som ordnar lokal:
- Vi hamnade i en diskussion om nödvändigheten av att deltagarna inte ska behöva lämna ut namn och personnummer, om människor som har skyddad identitet och att hålla nere gruppens administration.
- Vi hamnade också i en diskussion om olika sätt att se och förstå vad kunskap är när det gäller bilden och skapandet av bilden. (Min syn på det skriver jag om i inlägget ”Synen på vad kunskap är inom konsten och konsthistorien”. Jag hoppas att N. också har lust att utveckla sin syn på det i ett inlägg.)
- N. lyfte fram att ha kurser dit folk anmäler sig, och kommer regelbundet och att de får respons och kritik på det de gör samt en mer teoretisk diskussion runt bildandet. Varför inte lärarlett?
- Att få inspiration och hjälp att utveckla sitt tecknande är det fler som uttryckt önskan om.
(Jag hoppas fortfarande på att vi så att säga skulle kunna hjälpa varandra med det. Att man känner varandra något och tecknar ofta och regelbundet är nog en förutsättning för det. Att vi under flera år inte haft tid att visa våra bilder och prata om dem efteråt – har hämmat det, att fiket stängt har inte gjort det hela bättre.) - En kurs med en begränsad grupp med samma deltagare innebär också en mindre smittspridningsrisk -i dessa smittans tider.
- Diskussionen om möjligheter att utveckla sitt tecknande fortsätter … den är viktig
- Att göra ett kroki- och modellteckningshäfte med en teckning från varje tecknare (Vi är 188 tecknare på mejl- och sms-listan. Även om inte alla lämnar bidrag så kan det kanske bli några stycken i alla fall. Gärna en liten presentation av tecknaren samt någon tanke om just den krokin eller om kroki i största allmänhet.) Helst innan jul.
Kan säljas och ge lite pengar för att betala någon ledare, lärare, inspirerande föreläsare i anslutning till kroki och modellteckningen. (Under senaste mötet med A.Lögdqvist på museet pratade vi om att göra ett längre mer omfattande event på någon dag eller så.) - Marica kollar kostnad för tryck.
- J-E skriver ihop ett inspirerande mejl att skicka ut till tecknarna.
- Gruppen har möten regelbundet. Även möten öppna för alla tecknare. Vi får bli lite varmare i kläderna när det gäller att ordna de digitala mötena först. Vi testar messenger nästa gång: 1 oktober 17.00
- Vi pratade om lokal
- Göra modellteckningssajten mer interaktiv? … det där med att göra det lätt att lägga upp bilder och annat … och att kunna orientera sig lätt på den… se mer inbjudande ut? -Utan att tappa proffsigt utseende.
- N. är aldrig inne och tittar på sajten. Info, inlägg om Konstutställningar, gallerier och annat som folk gör och även sådant som ger möjligheter på olika sätt – allt som kan vara av intresse för bildintresserade. Det gäller att vara i ”virveln” där det händer.
- J-E. Koppla instagram till sajten och eller vice versa – J-E pratar med sin ”expert” om det.
- Chatt-möjlighet. Jag, dvs Marica börjar göra en ny startsida … får se vad jag kan få in och hur jag kan få till det. Kan i alla fall lägga upp länken till Croquis Café tydligare liksom länken till facebook.
Tanken är att det är tecknarnas texter, bilder, tankar, ideer och kunskap, tips som ska fylla sajten.
- Vad ska vi göra med alla som anmäler att de vill stå modell??? (Vi har en ny manlig och kvinnlig anmäld modell just nu)
- Mejla tecknarna om att vi har modeller som gärna står. Jag kan vidarebefordra de tecknares kontaktuppgifter som söker eller kanske kommer att söka modell till modellerna. De modeller som därefter är intresserade kan ta kontakt.
- Marica skriver ett brev till modellerna så de förstår att de är viktiga och hur mycket vi uppskattar dem.
Nästa möte 1 oktober 17.00 messenger
Vid pennan
Marica
Utskick till tecknarna 28 aug 2020
Modellteckning inställd pga covid-19
Hej!
Det känns som det var väldigt längesedan senaste modellteckningsträffen! I början av sommaren hörde jag mig för med museet om hur det blir till hösten, när det gäller policyn runt covid-19 … De visste inte utan vi skulle avvakta.
Under veckan som gått har jag fått svar från Dalarnas museum och Fornby folkhögskola, där teckningen är inplanerad … och det kommer att bli ändå längre till nästa modellteckningsträff.
Pga hälsomyndighetens rekommendationer att hålla i och hålla ut med avståndstagandet och handtvättandet för att stävja smittspridningen:
… har Fornby folkhögskola stopp för externa verksamheter i deras lokaler. Vi har alltså ingenstans att vara. De tar gärna tar emot oss i fortsättningen, när smittan gått tillbaka.
… har Dalarnas museum, vår lierade, också fortsatta restriktioner och tycker att det är bra om modelltecknarna också följer dem.
… kan jag som tecknare bara konstatera att teckningsträffarna har präglats av tecknare i alla åldrar från flera platser, inte bara från länet utan också mer långväga samt att det sällan är samma tecknare från gång till gång.
Det innebär maximal risk för smittspridning. Att många är över 70 år gör inte det hela bättre.
Därför ställer vi in modellteckningen i höst… preliminärt.
A. L. från Dalarnas museum föreslår att vi träffas och planerar för nästa säsong – lite längre fram i tiden.
Tills dess – följ P:s tips om kroki på nätet >> gå in på ”croquis café”!
Lägg gärna upp dina alster här på sajten sedan.
Ja, det ska funka nu. A.G. hade problem med uppladdningen – det gick bara att ladda upp url.adress… Nu är sajten uppdaterad och kanske det ”självläkte” då, för nu hittar jag inte det felet.
Vi får hålla lite kontakt via skype och på andra digitala rum.
Hälsar Marica
Lämna ett svar